Wasadvies
Kijk altijd eerst op het waslabel in het kledingstuk. De symbolen die op het label staan geven aan hoe een kledingstuk het beste gereinigd kan worden. Bij chemisch reinigen weet de stomerij hoe het moet. In principe is wassen in de wasmachine beter dan handwas, gebruik bij een handwas symbool dan ook liever het handwasprogramma van de wasmachine.
Voor wassen, drogen en strijken volgen hier nog enkele handige tips:
- Gebruik zo weinig mogelijk (vloeibaar) wasmiddel en lees het gebruiksvoorschrift van het wasmiddel.
- Was of ontvlek nieuwe kleding niet plaatselijk, er kan dan een kleurverschil ontstaan. Het gebruik van ossengalzeep werkt erg goed bij het verwijderen van vlekken.
- Was gekleurde kleding de eerste paar keren apart of met dezelfde kleur omdat de kleur kan afgeven.
- Was kleding altijd binnenstebuiten
- Was de eerste keer niet warmer dan 30°, dit kan eventuele krimp verminderen.
- Laat kleding niet langdurig in het sop staan maar spoel het snel en grondig uit in water van dezelfde temperatuur als het waswater.
- Was wollen en zijden kleding extra voorzichtig: wol kan het beste gewassen worden in de wasmachine op 20 of 30 graden met een wolwasprogramma en in een beschermend waszakje.
- Was wol NOOIT koud, daar kan het van schrikken met krimp als resultaat. Zijden kleding en kleding met kant kan je het beste in een waszakje wassen en dan op een handwasprogramma of zijdewasprogramma.
Drogen
- Kijk goed in het was etiket om te kijken of het kledingstuk mag worden gecentrifugeerd.
- Doe de kleding binnenstebuiten en zo kort mogelijk in de centrifuge.
- Laat kleding niet buiten drogen in de zon om verkleuren tegen te gaan.
- Houd er rekening mee dat de droger de levensduur van de kleding verkort.
Strijken
- Strijk de kleding zoveel mogelijk aan de binnenkant dit voorkomt glans en plet-plekken.
- Let op met het strijken met een stoomstrijkijzer. Stoom is altijd 100° en kan alleen gebruikt worden bij kledingstukken waar op het was etiket 3 puntjes in het strijksymbool staan. Wil je toch een kledingstuk heet strijken leg dan een katoenen theedoek tussen het kledingstuk en de strijkbout.
- Strijk katoenen en viscose kleding in vorm als het nog iets vochtig is.
Pilling
Pilling is helaas onontkoombaar bij los gebreide vesten en truien. Het heeft niets te maken met kwaliteit, maar met het feit dat losse vezels vrij spel hebben bij wrijving. Wij raden daarom aan om bij grove breisels de pillen met een klein schaartje weg te knippen, en bij fijne breisels een pluizendief / pillingmachine te gebruiken. Daarna de trui of het vest persen door een theedoek op het kledingstuk te leggen en dan heet strijken (met een beetje druk).
Wasmiddel
Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel bij kleding die niet heter gewassen mag worden dan 60C, want poeder kan als een soort schuurmiddel werken bij lagere temperaturen omdat de korrels pas goed oplossen bij 60C of heter.
Was wel één keer per week met poeder op een was van 60C of heter (bij bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed) om zo vetluis tegen te gaan. Dit is goed voor de levensduur van je wasmachine.